Geschiedenis te Sligte – Olijdam

Drukkerij te Sligte kent een rijke historie. Op 1 augustus 2021 is het
exact 100 jaar geleden dat drukkerij te Sligte is opgericht.
Ontdek de historie.

^
1921

Opgericht

 • In 1921 start dhr. te Sligte aan de Waldeck Pyrmontstraat 22 de drukkerij te Sligte. Het bedrijf beschikte in die tijd over 1 kleine offset drukpers.

^
1924
Wijziging handelsnaam

 • De handelsnaam wordt in 1924 gewijzigd naar; Boekhandel en Drukkerij te Sligte. Het bedrijf kent in dit jaar 2 handelsadressen, te weten de Waldeckstraat en de Oldenzaalschestraat 77 te Enschede. Naast het offset drukken handelt te Sligte sindsdien in boeken.

^
1930
Uitbreiding

 • In 1930 breidt te Sligte haar werkzaamheden verder uit, na het aanvragen van een vergunning, wordt een bijgebouw en een vouwmachine met een elektromotor van 1.5 PK geplaatst.

Te Sligte - Olijdam Enschede leid vakmensen op
^
1934

Drukkerij staat in brand

 • Aan de Oldenzaalschestraat woedt in 1934 een felle uitslaande brand. Bij de brand werd niet alleen de schilderswerkplaats verwoest, ook de zetterij van drukkerij te Sligte brandde tot de grond af. De rest van het pand had te maken met waterschade door de bluswerkzaamheden.

^
1949

Ingeschreven handelsregister

 • In 1949 wordt te Sligte officieel ingeschreven in het Handelsregister; de Kamer Van Koophandel en fabrieken.

Te Sligte - Olijdam Enschede leid vakmensen op
^
1950

Plattegrond

 • Plattegrond en pand Enschede – Gronausestraat
^
1971

Gouden jubileum

 • In 1971 bestaat drukkerij te Sligte een halve eeuw, en viert haar gouden jubileum. De drukkerij is op dat moment gevestigd aan de Espoortstraat.

Te Sligte - Olijdam Enschede leid vakmensen op
^
1991

Verhuizing Marssteden

 • Verhuizing naar de Marssteden. De twintig personeelsleden hebben nu dubbel zoveel werkruimte als in het oude pand aan de Espoortstraat. Te Sligte beschikt over een directiekamer, archief, kantine met keuken, De zetterij heeft nieuwe beeldschermapparatuur gekregen en is evenals de montage-afdeling gebouwd op een toekomstige groei. De drukkerij is ondergebracht in een vijf meter hoge hal die ruim voldoende plaatst biedt voor een hier binnenkort nog te plaatsen nieuwe twee-kleurendrukmachine.

^
1993

Samenwerking Grolsch

 • Op een dag, nog vér voordat Grolsch de slagzin ‘Vakmanschap is Meesterschap’ ging voeren, verrichte te Sligte de eerste drukwerkopdracht voor deze meesterbrouwer. Het resultaat smaakte blijkbaar naar meer, want al ruim 70 jaar rolt er in tal van varianten goud-geel drukwerk van onze persen.

Te Sligte - Olijdam Enschede leid vakmensen op
^
2000

Plattegrond

 • Plattegrond en pand Enschede – Gronausestraat
^
2007

Aankoop SM74 drukpers

 • Drukkerij te Sligte groeit, bloeit en is kleurrijker dan ooit! In 2007 doet te Sligte een grote aankoop; de Heidelberg offset drukpers 74-5 wordt toegevoegd aan het machinepark. Met deze aankoop breidt te Sligte haar werk nog verder uit en kan in groter formaat in 5 kleuren offset gaan drukken.
Te Sligte - Olijdam Enschede leid vakmensen op
^
2012

Fusie Drukkerij Olijdam

 • De twee oudste drukkerijen; te Sligte en Olijdam besluiten in 2012 de krachten te bundelen en gaan samen verder onder de naam; drukkerij te Sligte-Olijdam. Hierdoor ontstaat één van de grootste drukkerijen van Oost-Nederland. De fusie heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid van beide drukkerijen. Alle 33 werknemers werken vanaf dat moment vanuit één locatie; de Marssteden 31 te Enschede. Drukkerij Olijdam brengt klanten als VDZ, Trebbe en NTP mee.

^
2015

Overname Drukkerij Twenthe

 • In 2015 neemt drukkerij te Sligte-Olijdam de werkzaamheden en bijbehorend klantenpakket van drukkerij Twenthe over. Drukkerij Twenthe brengt ook een indrukwekkend klantenpakket mee, denk aan klanten als; SES, Rijksmuseum en Polaroid.

Te Sligte - Olijdam Enschede leid vakmensen op
^
2016

Uitbreiding machinepark

 • Het machinepark wordt in 2016 uitgebreid met een rotatieve stansmachine; de BNG is een enorme aanwinst voor te Sligte-Olijdam. Niet alleen kan te Sligte-Olijdam efficiënter stansen, door deze manier van stansen wordt een grote stap in de automatisering van de werkzaamheden gezet.

^
2017

Overname Form & Print

 • In 2017 neemt drukkerij te Sligte-Olijdam de werkzaamheden en bijbehorend klantenpakket van Form & Print over.

Te Sligte - Olijdam Enschede leid vakmensen op
^
2018

Wijziging huisstijl

 • In 2018 verandert drukkerij te Sligte-Olijdam haar huisstijl drastisch. Het bestaande logo wordt verrijkt met een volledig, nieuw en jong uiterlijk. De spreuk Psssssst! wordt dé pay-off van het bedrijf. De bedrijfsbus wordt voorzien van een volledige bestickering, en is herkenbaar, en niet meer weg te denken, in het Twentse straatbeeld.

  We zijn officieel gecertificeerd voor ISO 9001 en ISO 14001. Een ISO certificaat is een krachtig instrument, een hulpmiddel om onze organisatie te optimaliseren en te verbeteren. Daar plukken onze klanten uiteindelijk ook de vruchten van.

^
2020

Uitbreiding machinepark

 • In 2020 breidt drukkerij te Sligte-Olijdam het machinepark en zo ook de werkzaamheden verder uit met de aanschaf van een ril-vouwmachine, een lamineermachine en een vergaarmachine. Door het uitbreiden van het machinepark, is te Sligte-Olijdam in staat haar klanten nog beter in haar wensen te ondersteunen en te ontzorgen.

Te Sligte - Olijdam Enschede leid vakmensen op
Te Sligte - Olijdam Enschede leid vakmensen op
^
2021

Jubileumsjaar

 • Hét jubileumsjaar; drukkerij te Sligte-Olijdam bestaat 100 jaar! Met recht kunnen wij ons dé drukkerij van Twente noemen. Waar collega’s zich zijn gaan specialiseren in specifieke componenten van het drukproces, blijft te Sligte-Olijdam zich onderscheiden door het totaalpakket aan te bieden; het volledig ontzorgen van de klant. Drukkerij te Sligte-Olijdam bezit inmiddels een zeer divers en uitgebreid machinepark, waardoor het grootste gedeelte van de producten in huis verwerkt kunnen worden.

Hofleverancier bij Koninklijke beschikking

 • Op 24-9-2021 neemt te Sligte-Olijdam met trots het predicaat ‘Hofleverancier bij Koninklijke beschikking’ in ontvangst van burgermeester Onno van veldhuizen.

  Tevens verandert drukkerij te Sligte-Olijdam in dit jubileumjaar haar naam voor een laatste maal in drukkerij te Sligte. Daar waar het ooit allemaal mee begon in 1921. De drukkerij presenteert vol trots een nieuw logo.

Overname
kantoorboekhandel- en drukkerij Höfte

 • In 2021 neemt drukkerij te Sligte de drukwerkzaamheden van kantoorboekhandel- en drukkerij Höfte te Hengelo over.